Čo by ste mali vedieť o zubných plombách v roku 2024

Termín “plomba” je odvodené od latinského “plumbum”, čo znamená olovo. Napriek tomu, že olovo nikdy nebolo súčasťou ani amalgámových výplní, tak sa tento termín zachoval až dodnes. Časom sme upustili od šedých amalgámových výplní a prešli k materiálom, ktoré šetria zuby a sú vysoko estetické. V tomto článku si povieme, čo je to biela kompozitná výplň, z čoho sa skladá a aká je jej cena.

MDDr. Andrea Pavlišinová
MDDr. Andrea Pavlišinová MSc.
16. 11. 20235 min čítania
Čo by ste mali vedieť o zubných plombách v roku 2024 thumbnail

Pre zub je plomba ako nová stena na dome….

Zubnú plombu môžeme prirovnať novej stene na dome. V tomto prípade ide o stratu vlastných biologických tkanív (skloviny a dentínu), ktoré nahrádzame umelým materiálom - výplňou.

Zubná plomba vám vie pomôcť vtedy, keď zubný kaz zničil časť skloviny alebo dentínu. Aby ste po odstránení zubného kazu nechodili s dierou v zube, tak sa miesto odvŕtaného kazu nahradí plombou.

Okrem bielej zubnej výplne máme viacero možností, ako nahradiť poškodenú sklovinu a dentín. V minulosti sa na plomby používal amalgám, od ktorého sa dnes vo veľkom upúšťa, pretože na to, aby amalgámová plomba držala na zube, sa musela odstrániť aj veľká časť zdravého zubu.

Pri veľkej strate zubných tkanív je možné nahradiť zub korunkou alebo kompozitnou/keramickou onlay/overlay. Toto riešenie prichádza v úvahu, ak došlo k veľkému úbytku zubných tkanív alebo sa jedná o zub po ošetrení koreňových kanálikov. Zub je oslabený a hrozí, že by praskol. Ak prasklina v zube zasahuje až na koreň, tak ho nie je možné zachrániť a je určený na extrakciu.

Z čoho sa skladá zubná výplň?

Biela zubná plomba sa najčastejšie skladá z 3 hlavných zložiek:

  • mikroskopické častice skla
  • zlúčeniny metakrylátu
  • väzobný systém, ktorý spojí mikroskopické častice skla s molekulami metakrylátu Materiál sa skladuje v tube, z ktorej ho zubný lekár pred modeláciou vytlačí. V tejto fáze vie zubný lekár vymodelovať plombu do pôvodného tvaru zubu. Keď je lekár s tvarom spokojný, tak na materiál zasvieti modrým svetlom z polymerizačnej lampy.

Pri osvietení v materiáli prebehne zosieťovanie zlúčenín metakrylátu do polyméru. To znamená, že sa zo samostatných molekúl stane jedna dlhá molekula, ktorá obklopí mikročastice skla a tým získa svoje výborné mechanické a estetické vlastnosti. Po osvietení lampou materiál stvrdne a drží svoj tvar.

U nás používame kompozitný materiál bez bisfenolu (Bis-GMA), preto sa nemusíte báť, že by biela výplň bola pre telo toxická. Pri dodržaní protokolu a používaní kvalitných kompozitných materiálov je pre telo biela výplň neškodná.

Čím je plomba zhotovená u nás jedinečná?

V praxi u nás využívame fotokompozitný materiál (HRI Micerium), na ktorom pracovali svetoví experti (napr. Prof. Lorenzo Vanini). Čím sa líši tento materiál od ostatných?

Aby sme dokonale napodobnili pôvodný odtieň zubu, materiál vždy nanášame vo vrstvách. Na dentín a sklovinu používame rôzne odtiene kompozitného materiálu. Oproti amalgámovej plombe, kedy sa materiál naniesol na zub v jednom kroku, technika vrstvenia je náročnejšia a trvá dlhšie. Výsledok ale stojí za to.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Pri voľbe lacnejších kompozitných materiálov sa mení v dlhšom časovom horizonte farba plomby. Takéto plomby potom už nie sú také estetické ako v deň, kedy sa zhotovili. Takisto sa stáva, že sa po rokoch “zmrštia” a medzi plombou a zubom vznikne štrbina.

Táto netesnosť je miestom, kde sa zhromažďujú baktérie a vytvárajú tzv. sekundárny kaz (kaz pod plombou). Jedným zo spôsobov, ako tomuto predísť je použitie kvalitného materiálu, ktorý v dlhom časovom horizonte nemení svoj objem.

Ďalšie vlastnosti, pre ktoré používame tento materiál sú:

  • uvoľnovanie fluoridov
  • estetické vlastnosti skloviny
  • biokompatibilita
  • podobná tvrdosť sklovine

To, ako pekne bude socha vyzerať, nezávisí iba od šikovnosti sochára, ale aj od kvality používanej sádry. Aby sme skutočne robili “neviditeľné” výplne, používame materiál, ktorý je najvyššej kvality. To má vplyv aj na cenu výplne, ktorá však bude v budúcnosti vyzerať a slúžiť rovnako, ako v deň, kedy sa zhotovila. ** Aká je cena zubnej výplne? Čím je kaz rozsiahlejší, tým je nutné viac úsilia, materiálu a času na jeho opravu. Preto je dlhodobo neliečený zubný kaz dobré liečiť čo najskôr. Oprava rozsiahlejšieho kazu je preto drahšia. Cena bielej fotokompozitnej výplne sa pohybuje od 73 do 89 eur (viz. aktuálny cenník).

Dočasná zubná plomba

Dočasná zubná plomba sa využíva pri hlbokom kaze, kedy sa baktérie dostali do blízkosti zubného nervu a prognóza zuba je neistá. Na záchranu vitality zuba a urýchlenie reparácie zubnej drene používame v našej ambulancii bioaktívny dentín, ktorý má za úlohu nahradiť vlastný dentín napadnutý kazom.

Dočasná zubná plomba nie je tak mechanicky odolná, ako kompozitná plomba. Preto je dobré dávať si pozor na kôstky a tvrdé čiastočky v jedle. Po zhotovení plomby by ste nemali jesť aspoň pol hodinu, aby plomba dostatočne stvrdla. Dočasná plomba sa vždy po preliečení zuba musí vymeniť za trvalú.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Pečatenie zubov

Materiálom podobným fotokompozitnej plombe je pečatidlo, ktoré sa používa hlavne u detí s hlbokými ryhami na žuvacej plôške stoličiek. Má to hneď niekoľko dôvodov.

Pri žuvaní sa zub čiastočne sám očisťuje. Po prerezaní trvalej stoličky trvá pomerne dlho, kým sa zub dostane do úrovne, kedy sa funkčne podieľa na žuvaní, a preto sa sám nečistí.

Rodič nový zub v zadnej časti úst často prehliadne, pretože pri prerezávaní trvalej stoličky mu nepredchádza vypadnutie iného zubu. Ideálnou hygienickou pomôckou na dočisťovanie stoličiek je jednozväzková kefka. Niekedy sú ryhy príliš hlboké na to, aby ich dno vyčistili štetinky od baktérií. Ak je zubným lekárom diagnostikovaná hlboká a tvarom nepriaznivá zubná ryha odporúčame ju zapečatiť.

Zhrnutie

V tomto článku sme si povedali, čo je to biela kompozitná výplň, z čoho sa skladá, aké poznáme jej alternatívy a aká je jej cena. Fotokompozitné výplne sú tu už s nami vyše 60 rokov, pričom sa za ten čas vlastnosťami výrazne zlepšili. V dnešnej dobe ošetrenie bielou plombou prináša vysoko estetický výsledok, je šetrné k zubom, neškodí zdraviu a je oproti iným riešeniam náhrady skloviny alebo dentinu finančne výhodné.

kontaktujte NÁS

Posledný krok k zdravšiemu úsmevu

Po odoslaní formulára vás budeme kontaktovať do 24 hodín.

Dentme © 2024 | Všetky práva vyhradené

Ochrana osobných údajovOboznámenie dotknutých osôbZásady používania online identifikátorov

Webová stránka bola vytvorená spoločnosťou Online Launch