Až 90% populácie trpí zubným kazom, ako ho liečiť?

V tomto článku sme si povedali ako vzniká zubný kaz, kde sa najčastejšie tvorí a aké symptómy môžete v jednotlivých štádiách poisťovať.

MDDr. Andrea Pavlišinová
MDDr. Andrea Pavlišinová MSc.
10. 11. 20236 min čítania
Až 90% populácie trpí zubným kazom, ako ho liečiť? thumbnail

Až 90% populácie trpí týmto infekčným ochorením…

Áno, zubný kaz (odborne lekársky caries) je najčastejším prenosným ochorením na svete. Baktérie, ktoré spôsobujú kaz, sa dostávajú do úst dieťaťa od mamy oblízaním dudlíka či lyžičky pri kŕmení. Ďalej si povieme, čo je to zubný kaz a kedy vzniká.

Zdroj: https://www.cesiazuby.cz/

Začínajúci zubný kaz - kaz v sklovine

Baktérie menia cukry na kyseliny, čím “rozpúšťajú” kryštály hydroxyapatitu v sklovine. Do vytvorených dutiniek preniká vzduch. Tieto mikroskopické zmeny môžeme pozorovať ako “vybielené” oblasti na zube. Kriedovo-biele oblasti sa nazývajú odborne demineralizácie a sú prvotným príznakom zubného kazu. V tejto fáze zubný kaz nebolí a dá sa zastaviť pridaním fluoridov zo zubnej pasty.

Predstavte si kryštály hydroxyapatitu ako tehly na dome. Baktérie tieto “tehly” kradnú, čím sa stena domu oslabuje. Fluorid nahradzuje ukradnuté tehly, následkom čoho biele demineralizácie stvrdnú a kaz sa nerozširuje.

V tomto štádiu je možné vidieť zubný kaz na röntgenovej snímke. Aby sme zachytili začínajúci kaz včas, je potrebné absolvovať zubnú preventívnu prehliadku každý rok.

Zubný kaz, ktorý prenikol za sklovinu

Ak povrch zubu nečistíme, baktérie pokračujú v demineralizácii skloviny, až sa prepracujú k dentínu. V dentíne sa nachádzajú kolagénové vlákna, ktoré baktérie rozkladajú. Takto kaz získava svoju typickú hnedo-tmavú farbu.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

V dentíne sa nachádzajú výbežky živých buniek, ktoré reagujú na zmeny teploty alebo tlaku. Bolesť zubu je krátka a spontánne po pár sekundách ustúpi. Zub je citlivý hlavne na chladné alebo teplé. V tomto štádiu je málo pravdepodobné, že sa kaz zastaví.

Zubný kaz blízko zubnej drene

Čím sa baktérie dostávajú stále bližšie ku dreni, bolesť sa znásobuje a zub ostáva citlivý po dlhšiu dobu. To je známkou hlbokého kazu, kedy sa baktérie prepracovali až k blízkosti drene a môžu spôsobiť jej zápal (pulpitídu).

Aj ked sa s pomocou najmodernejších prípravkov, ako sú biologické náhrady zubného dentínu, snažíme zachrániť zub pred odumretím, nie vždy sa to podarí a zub odumrie. Nasleduje endodontické ošetrenie, ktoré je časovo a finančne náročnejšie ako iba oprava zubného kazu.

Čakať až do chvíle, keď začne zub bolieť sa ozaj nevyplatí. Čím je kaz väčší, tým je potrebné viac úsilia, času a materiálu na jeho opravu. To vedie k vyššej cene ošetrenia. Preto majú zásadný význam preventívne prehliadky, kedy sa snažíme kaz včas odhaliť, sledovať alebo prípadne odstrániť.

“Ak si budete čistiť toto JEDNO MIESTO, tak sa vám zubný kaz nikdy nevytvorí…”

Bohužiaľ, kaz nám môže vzniknúť na viacerých miestach na zuboch. Existujú však miesta, kde sa nám kaz vytvorí s vyššou pravdepodobnosťou. Ktoré sú to?

Medzizubný kaz

Medzizubný kaz vznikne vtedy, keď nepoužívame dentálnu niť. V dospelosti sa 80% kazov nachádza v medzizubnom priestore. S obľubou hovoríme, že dentálna niť nie je doplnok pri čistení, ale je rovnocenný partner zubnej kefky.

Klasickou (alebo elektrickou) kefkou vyčistí žuvaciu, vonkajšiu a vnútornú plochu zubu. Medzizubný priestor, kde sa zuby medzi sebou dotýkajú, dostatočne vyčistí iba dentálna niť. U pacientov so zápalom ďasien odporúčame používať medzizubnú kefku.

Zubný kaz na predných zuboch

Obyčajne sa kaz na viditeľných plochách predných zuboch nevyskytuje. Ak áno, tak je to najčastejšie v medzizubnom priestore alebo okolo krčkov. Zubný kaz na predných zuboch je z veľkej miery zapríčinený zlou technikou čistenia a nevhodnými pomôckami na čistenie zubov.

Zubný kaz na stoličkách

Kazy na žuvacích plôškach na zadných zuboch sa tvoria hlavne u detí, ktoré ešte nemajú vyvinutú jemnú motoriku. V dospelosti ho nachádzame hlavne u pacientov, ktorí majú hlboké ryhy a jamky na žuvacích plochách. Správna kefka by mala mať jemné a husté štetinky, ktoré dokážu efektívnejšie odstrániť povlak zo žuvacích plôch.

Krčkový zubný kaz

Pri správnej technike čistienia zubov čistíme predovšetkým priestor medzi zubom a ďasnom. Ak sa v tejto oblasti nahromadí zubný povlak, vytvoria sa nám na krčkoch zubov belavé demineralizácie. Súčasťou dentálnej hygieny je aj inštruktáž, kde pacienta naučíme ako si správne čistiť zuby.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Kaz pod plombou (sekundárny zubný kaz)

Ak plomba dobre netesní, alebo previsá cez ďasno, baktérie majú tendenciu zdržiavať sa v okolí plomby. Z tohto dôvodu je potrebné pracovať s milimetrovou presnosťou, čo nám umožňuje práca s lupovými okuliarmi (zväčšením). Liečba sekundárneho kazu vyzerá tak, že sa odstráni stará plomba a na jej mieste sa zhotoví nová.

Snažíme sa predovšetkým o to, aby kaz vôbec nevznikol. Jedným z prostriedkov, ako to docieliť, máte vo svojich rukách. Domáca ústna hygiena spolu s dentálnou hygienou ako jediné riešia skutočný problém väčšiny kazov - baktérie. Ak ste tento rok neboli ešte na dentálnej hygiene alebo na preventívnej prehliadke, radi vám poskytneme termín.

Kedy je nutné pri zubnom kaze vŕtanie?

Zubný kaz je nutné odstrániť v momente, keď už nie je možné obnoviť pôvodnú štruktúru skloviny fluoridmi. Najčastejšie je to v prípade, keď sa demineralizovaná sklovina odštiepi alebo sa kaz rozšíri až po hranicu skloviny a dentínu.

Kaz sa po prechode do dentínu šíri oveľa rýchlejšie. Hlboký kaz liečime odstránením infikovaného dentínu a nahradením časti zubu bielou plombou.

Ako je možné liečiť zubný kaz a koľko ma to bude stáť?

Začínajúci zubný kaz (demineralizácia) sa dá zastaviť dodaním fluoridov v zubnej paste. Dodaním fluoridov predídeme rozšíreniu začínajúceho kazu tým, že nahradíme rozpustenú časť skloviny.

Alfou a omegou je však mechanické odstránenie plaku. Ak by sa zubný plak neodstránil, fluoridy v paste by sa nemohli dostať k povrchu zubu a remineralizovať ho. Keď sa kaz zachytí v tomto štádiu, pacienta liečba nestojí nič, iba ak viac námahy pri rannom a večernom čistení.

Čím je kaz rozsiahlejší, tým je nutné viac úsilia a času na jeho opravu. Preto je aj pri dlhodobo neliečenom kaze dobré začať s opravou zubu čo najskôr. Cena bielej fotokompozitnej výplne sa pohybuje od 73 do 89 eur (viď. aktuálny cenník).

Najväčšou výhodou bielych kompozitných výplní je ich šetrnosť k vlastnému zubu. Amalgámová plomba drží na princípe zaklinenia. Zubný lekár musel v minulosti odstrániť zdravú časť zubu, aby ukotvil plombu v zube. Biela plomba na zube drží pomocou špeciálneho lepidla (bondu). Preto sú tieto plomby estetickejšie a šetria vlastný zub.

Ako predísť zubnému kazu na mliečnych zuboch?

Najefektívnejším spôsobom ako predísť kazu dočasných zubov je nenaučiť dieťa piť sladké nápoje. Oveľa vhodnejšie sú nesladené kojenecké čaje. Vhodnou a bezpečnou náhradou cukru je xylitol (brezový cukor), ktorý baktérie nevedia premeniť na kyseliny a preto neškodí zubom. Je lepšie, ak dieťa konzumuje sladké jednorázovo, než aby jedlo sladké často po malých dávkach.

Čistenie náprstnou kefkou alebo gázou postačuje na vyčistenie úst po kojení. Po prerezaní prvého zúbku by ste mali čím najskôr prejsť na čistenie pomocou detskej kefky. Základným pravidlom je, že čistý zub sa nekazí.

Zhrnutie

V tomto článku sme si povedali ako vzniká zubný kaz, kde sa najčastejšie tvorí a aké symptómy môžete v jednotlivých štádiách pociťovať.

kontaktujte NÁS

Posledný krok k zdravšiemu úsmevu

Po odoslaní formulára vás budeme kontaktovať do 24 hodín.

Dentme © 2024 | Všetky práva vyhradené

Ochrana osobných údajovOboznámenie dotknutých osôbZásady používania online identifikátorov

Webová stránka bola vytvorená spoločnosťou Online Launch