Uvažujete o zubnej korunke v roku 2024? Toto by ste mali vedieť ešte pred ošetrením

V tomto článku sme si pre vás pripravili všetko, čo potrebujete vedieť o estetických zubných korunkách.

MDDr. Andrea Pavlišinová
MDDr. Andrea Pavlišinová MSc.
24. 4. 20247 min čítania
Uvažujete o zubnej korunke v roku 2024? Toto by ste mali vedieť ešte pred ošetrením thumbnail

Ako šetrne nahradiť tvrdé zubné tkanivá? Kedy zubná plomba nestačí? Ako riešiť bolesť pod zubnou korunkou? Aký je proces lepenia korunky? Aj na tieto otázky sa dozviete v tomto článku, v ktorom sme pre vás pripravili všetko, čo potrebujete vedieť o estetických zubných korunkách.

Zubné korunky slúžia ako náhrada poškodených vlastných zubov, ktoré sú príliš zničené kazom a nedajú sa zaplombovať klasickým spôsobom. Po endodontickom ošetrení sú zuby náchylnejšie na prasknutie. Korunka pomáha zubu odolávať žuvacím silám a chrániho pred jeho zlomením.

Korunku si predstavte ako helmu na hlave robotníka na stavbe. Ak robotník nemá helmu, každý deň mu hrozí riziko úrazu hlavy. To riziko je pri nosení helmy tiež prítomné ale je oveľa menšie ako keď ju nemá. Korunka chráni oslabený zub každý deň pri jedení pred jeho prasknutím.

img1
img1
PREDTÝM
POTOM

Zubná korunka, fazeta, mostík, overlay, korunka na implantáte,... Máte v tom zmätok?

Dnes máme k dispozícií široký výber z možností, ako nahradiť stratené zubné tkanivá. V zásade všetky tieto možnosti nahrádzajú časť zubu. Rozdiel je hlavne v rozsahu protetickej práce.

Zubná korunka sa nasadí na zubný pahýľ, ktorý vznikne po tom, čo lekár odstráni poškodené zubné tkanivá a obrúsi zub. Pri tomto úkone je nahradená celá vlastná korunka zubu za keramickú korunku.

Zubná fazeta kryje zub iba z viditeľnej vonkajšej strany. Jedná sa o jedno z najmenej invazívnych riešení pri estetickej úprave farby alebo tvaru zubov.

Zubný mostík je spôsob, akým nie len nahrádzame poškodené zubné tkanivá, ale vypĺňame medzeru po chýbajúcom zube. Mostík je nalepený na dvoch zuboch, medzi ktorými je medzičlen. Medzičlen vypĺňa medzeru medzi zubami.

Overlay / onlay je keramická zubná plomba a vytvára sa v laboratóriu. Nahrádza poškodené tkanivá zubu..

Korunka na implantát je v podstate to isté čo korunka na zub. Rozdiel je v spôsobe fixácie. Klasická korunka sa lepí alebo cementuje na zubný pahýľ, pričom korunka na implantát sa našrobuje na titánový závit v kosti (implantát).

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Kedy môže byť ošetrenie korunkou vhodným riešením?

Vhodnosť ošetrenia posudzuje zubný lekár vždy osobitne. Pravidlom však je, že nechceme zbytočne brúsiť živé zuby, na ktorých sa nachádza defekt, ktorý vieme opraviť zubnou plombou.

Medzi najčastejšie dôvody ošetrenia zubu estetickou zubnou korunkou patria:

  • odlomenie časti zuba
  • ošetrenie koreňových kanálikov
  • bolesť pod starou korunkou z dôvodu kazu
  • uvoľnená zubná korunka
  • veľká strata tvrdých zubných tkanív napr. Kazom alebo úrazom
  • náhrada nevyhovujúcej starej korunky z estetických alebo funkčných dôvodov
  • vrodene ochorenia skloviny a dentínu

V Dentme sa riadime jednoduchým pravidlom: chceme byť k zubom čo najcitlivejší a najšetrnejší. Preto pacientom vždy navrhujeme estetické riešenia, ktoré vedú k zachovaniu vlastnej skloviny a dentínu.

img1
img1
PREDTÝM
POTOM

Z akého materiálu sa vyrábajú zubné korunky?

Estetické porcelánové korunky sú zo špeciálneho druhu keramiky (zirkonu, lithium disilikátu), ktoré sa na zub nalepia pomocou svetlom polymerizujúceho lepidla alebo tuhnúceho zubného cementu. V každom prípade naše korunky sú celé z keramiky, takže neobsahujú žiaden kov. Zubná korunka preto vyzerá na nerozoznanie od vlastného zubu.

Prečo by mal byť mŕtvy zub ošetrený zubnou korunkou?

O mŕtvom zube hovoríme vtedy, keď zo zubu bola vybratá zubná dreň (zubná pulpa, zubné nervy). Toto ošetrenie možno poznáte ako “čistenie koreňových kanálikov” alebo “endodontické ošetrenie”. Zub bez drene je náchylnejší na prasknutie. Pri prasknutí zubu spára často zasahuje pod úroveň ďasna do koreňa, kedy zub už nie je možné zachrániť. Preto takéto zuby najčastejšie končia extrakciou. 🙁

Prečo je zub po endodontickom ošetrení náchylnejší na prasknutie?

  • bez cievneho zásobenia (drene) zub vysychá
  • pri strate spätnej kontroly sily, akou na zub nahryzávate (propriocepcie), sa vyvíja na zub nadmerný tlak vedúci k jeho prasknutiu
  • kompozitná plomba dlhodobo nevie ochrániť zostávajúce zubné tkanivá pred žuvacími silami

Prečo je nutné, aby korunky bola presná a dobre sedela na zube?

Najčastejšou príčinou výmeny zubnej korunky patrí uvoľnenie starej zubnej korunky alebo jej podkazenie.

V súčasnosti pracujeme so zväčšením, ktoré nám umožňuje robiť našu prácu presnejšie. Od presnosti do veľkej miery závisí aj úspešnosť a životnosť korunky. Zubná korunka sa môže uvoľniť po tom, čo sa po rokoch začal rozpúšťať cement, ktorým korunka držala na zube.

Ak vylúhovanie cementu trvá dostatočne dlho, tak sa medzi korunkou a zubom vytvorí spára, do ktorej prichádzajú baktérie a začínajú zub kaziť.

Stará zubná korunka sa môže meniť aj z dôvodu bolesti zubnej drene (ak je zub vitálny) alebo z estetických dôvodov.

S lupovými okuliarmi sme nielen schopní presne nabrúsiť zubný pahýľ ale aj dobre dosadiť korunku na jej miesto. Pri adhezivnom lepení koruniek alebo fazet je veľkým rizikom, že sa korunka nasadí zle. V tomto smere sa spoliehame na roky skúseností a množstvo zahraničných školení v oblasti zubnej protetiky. To nám pomáha vyhýbať sa chybám, pretože “diabol sa skrýva v detailoch”. Aj z tohto dôvodu chceme mať vo všetkom prehľad pod zväčšením 🙂

Radi by ste mali usmievali sebavedomejšie? V Dentme máme skúsenosti či už s celkovými rekonštrukciami chrupu, alebo malými zákrokmi ošetrením zubu plombou. Radi Vás uvidíme na vstupnej prehliadke, kde spoločne zhodnotíme celkový stav zubov.

Ako sa starať o zubnú korunku, aby vydržala čo najdlhšie

Starostlivosť o zubnú korunku je veľmi jednoduchá. V princípe sa staráte o zubnú korunku ako o vlastný zub. To znamená, že čistíte medzizubné priestory zubnou niťou alebo medzizubnými kefkami a používate správnu techniku čistenia zubov. Keramický materiál, z ktorej je korunka zhotovená, vydrží desaťročia nezmenený.

Ak by pacient nedostatočne čistil priestor okolo korunky, tak by mohlo dôjsť k zrýchlenému vylúhovaniu cementu, na ktorom korunka drží na zube a tak ku vzniku spáry. V netesnosti by sa začali kumulovať baktérie a tie by mohli spôsobiť kaz pod korunkou.

To, ako dlho zubná korunky vydrží záleží od pacientovej domácej ústnej starostlivosti. Pri správnej domácej hygiene vydrží zubná korunka 10-20 rokov.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Pacienti neodchádzajú bez zubu

Pacientom, ktorým plánujeme ošetrenie korunkou, lekár zhotoví provizórnu korunku na počkanie. Táto korunka nie ako definitívna verzia z keramiky.

Napriek tomu na prvý pohľad provizórna korunka je veľmi podobná vlastným zubom. Provizórna korunka nám tvaruje ďasno, modeluje ružovú estetiku a v neposlednom rade chráni zub. Pri výmene starej korunky za novú pacient odchádza s provizórnou korunkou, ktorá má identický tvar ako pôvodná korunka.

Vaša cesta od konzultácie ku korunke - postup

  1. Analýza a evaluácia
  2. Zhotovenie vizualizácie
  3. Ochranné pomôcky pre vašu bezpečnosť
  4. Slizničná a lokálna anestézia
  5. Fotodokumentácia
  6. Nasadenie kofferdamu alebo OptraGate
  7. Brúsenie zuba
  8. Zhotovenie odtlačkov alebo skenovanie
  9. Zhotovenie dočasne korunky
  10. Odovzdanie korunky

Bližšie informácie o jednotlivých krokoch nájdete pod týmto odkazom.

Trvácnosť protetickej práce je vo vysokej miere ovplyvnená správnou domácou ústnou hygienou. Na profesionálnej dentálnej hygiene dostanú zuby nový štart, ale je na vás v tom ďalej pokračovať. Neváhajte a objednajte sa na profesionálnu dentálnu hygienu u nás už dnes.

Cena zubnej korunky

Dôvodov, prečo sú protetické práce drahšie je viacero. Na výrobe korunky sa podieľa ako zubná ambulancia tak aj zubné laboratórium. Do ceny sa započítava časová náročnosť na výrobu minimálne dvoch spolupracujúcich odborníkov, aktuálna cena a kvalita zirkónového materiálu.

“Lacné” zubné korunky často vedú ku kompromisom v estetike alebo presnosti nabrúseného piliera či samotnej keramickej práce. To vedie k vyluhovaniu cementu, vzniku spáry, prieniku baktérií pod korunku, vzniku kazu a uvoľneniu korunky.

kontaktujte NÁS

Posledný krok k zdravšiemu úsmevu

Po odoslaní formulára vás budeme kontaktovať do 24 hodín.

Dentme © 2024 | Všetky práva vyhradené

Ochrana osobných údajovOboznámenie dotknutých osôbZásady používania online identifikátorov

Webová stránka bola vytvorená spoločnosťou Online Launch