Zubné protézy v kocke. Čo všetko by ste o náhradach mali vedieť?

Radi by ste sa pohodlne najedli a usmievali bez strachu? Zubné protézy sú jedným z riešení, ako vyplniť medzery po strate zubov. V dnešnej dobe vieme vyrobiť rôzne typy zubných náhrad, ktoré nebudú tlačiť, padať a budete s nimi vyzerať mladšie.

MDDr. Andrea Pavlišinová
MDDr. Andrea Pavlišinová MSc.
5. 1. 20246 min čítania
Zubné protézy v kocke. Čo všetko by ste o náhradach mali vedieť? thumbnail

Aké poznáme typy zubných protéz?

Zubná protéza je konštrukcia z plastového materiálu, ktorý tvarom pripomína vlastné zuby a ďasná. Existujú rôzne typy zubných náhrad, z ktorých každá má svoje výhody a nevýhody. Dolné zuby sa nahradzujú protézou bez podnebia, horné s podnebím.

Celkovú (totálnu) snímateľnú náhradu používajú pacienti, ktorí majú bezzubú čeľusť. Neobsahuje žiadne kovové prvky a drží na ďasne iba pomocou sacej sily. Napriek tomu sa s ňou pacienti vedia pohodlne najesť a na noc sa vyberá z úst. Na tento typ protézy si treba zvyknúť, pretože tlak pri žuvaní sa neprenáša na kosť, ale na ďasno. Je nutné rátať s tým, že každý pacient si postupne navyká na náhradu rôzne dlho. Cena celkovej snímateľnej náhrady je 450 eur (viz. aktuálny cenník).

Čiastočne snímateľná zubná náhrada (skeletová) je vhodnou možnosťou, ak sa v čeľusti zachovali niektoré zuby s dobrou prognózou. Zuby v protéze vypĺňajú medzery medzi vlastnými zubami. Obsahuje kotviace spony a prvky z kovu (skelet), ktorými náhrada drží na zuboch. Napriek tomu netlačí a spony pri hovorení nie sú veľmi vidieť. Na noc sa dávajú dole. Cena čiastočne snímateľnej náhrady je 550 eur (viz. aktuálny cenník).

Najlepší pocit pri žuvaní majú pacienti pri hybridnej zubnej náhrade. Obsahuje snímateľnú časť, ktorá vyzerá ako ďasno a zuby. Druhá časť pozostáva z kovovej konštrukcie, ktorá je pevne upevnená na implantátoch alebo na zostávajúcich zuboch. Žuvacie sily sa tak priamo prenášajú na kosť a kosť neustupuje. Protéza drží najpevnejšie a pacient má pocit, ako keby mal vlastné zuby.

Keď sa pacient rozhodne pre totálnu alebo hybridnú snímateľná náhradu na implantátoch, tak lekár musí zostávajúce zuby extrahovať. Aby pacient neodchádzal domov bez zubov, necháme pre neho vopred vyrobiť 3D dočasnú protézu (tzv. immediátnu náhradu). Keď sa rany po vytrhnutí zubov zahoja, tak sa pacientovi odovdzá definitívna zubná náhrada.

Cena protézy sa odvíja od materiálu a druhu. Ponúkame možnosť zubnej náhrady aj pre pacientov s vysokými estetickými nárokmi. Aktuálnu sumu nájdete v našom cenníku pre rok 2023.

Ohybné flexi zubné protézy

Okrem rigidných snímateľných náhrad existujú aj flexibilné protézy. Na rozdiel od skeletových náhrad, flexibilná náhrada je celá z pružnej živice. Flexi protézy využívajú ľudia, ktorí sú alergickí na kov, prípadne by im vadili kovové spony skeletovej náhrady. Cena flexi protézy je 650 eur (viz. aktuálny cenník). Jej výroba trvá podobne dlho, ako u skeletových náhrad.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Ako sa správne starať o zubné protézy?

Vyberaciu (snímateľnú) zubnú náhradu čistíme každý večer kefkou na zuby a pastou. Odstránime zvyšky jedla a zubný plak s baktériami, ktorý sa na plastovom materiáli počas dňa vytvoril. Ak by sme to neurobili, baktérie by mohli vyvolať zápal ďasna. V lekármi si môžete kúpiť aj kefku, ktorá je špeciálne určená pre čistenie protéz.

Zubná náhrada sa vyberá každú noc a dáva sa do vody spolu so šumivou dezinfekčnou tabletou, ktorú kúpite v lekárni. Sóda bikarbóna má nižší dezinfekčný efekt a môže negatívne pôsobiť na vzhľad protézy a jej funkčnosť.

Ak by ste si nechali zubnú náhradu večer v ústach, počas noci by Vám mohla vypadnúť, poškodiť sa alebo zlomiť. V takom prípade treba zavolať svojmu zubnému lekárovi, ktorý nechá náhradu opraviť alebo vyrobiť novú odznova. Každá reklamácia sa posudzuje individuálne. Ak zubný lekár rozhodne, že sa jedná o chybu materiálu, protéza sa môže reklamovať. V prípade, že došlo k poškodeniu protézy zlou manipuláciou pacientom, nie je možné produkt reklamovať a novú protézu si pacient hradí sám.

Radi by ste zmenili svoj úsmev? Kontaktujte nás cez tento formulár a radi vám pomôžeme opäť sa s radosťou usmievať.

Čo robiť, aby zubná náhrada netlačila?

Ak máte novú protézu, ktorá pri žuvaní alebo hovorení nedrží na ďasne, môžete použiť fixačný krém. Toto “lepidlo” zlepší sací moment protézy, ktorá následne bude lepšie priliehať na ďasno. Najčastejšie si pacienti kupujú fixačný krém od značky Corega.

Správne by mala protéza úplne sedieť pri žuvaní, jedení, pití aj hovorení. Nemala by pružiť ani sa hýbať na ďasne. Ak by protéza dobre nesedela, tak Vás môžu začať bolieť ďasná. Postupne sa potom môžu po stranách sliznice vytvoriť previsy ďasna alebo dekubity.

Dráždenie okolitých mäkkých tkanív spôsobuje nedokonalé priliehanie náhrady alebo previsy materiálu. V takom prípade by ste mali protézu reklamovať a objednať sa k svojmu zubnému lekárovi, aby protézu na mieste bolesti zabrúsil. Dolná zubná náhrada obyčajne drží horšie ako horná, kvôli prítomnosti jazyka.

Otlačené ďasná je možné liečiť upokojujúcimi gélmi a masťami, ktoré Vám odporučí zubný lekár. Mazanie bolestivého miesta gélom ale neodstráni príčinu problému. Preto sú dôležité pravidelné kontroly u zubného lekára, kedy môžete s lekárom vyriešiť nekomfort pri nosení náhrady.

Na zubnú protézu si treba zvyknúť. Jedenie či hovorenie môže byť na začiatku nezvyk. Pacienti sa na nás často obracajú s tým, že ich protéza tlačí už niekoľko dní po odovzdaní. Dajte protéze trochu viac času. Na prípadnú kontrolu protézy je nutné sa vopred objednať.

Prečo je dôležité nahradiť chýbajúce zuby?

Kosť pri neprítomnosti zubu ustupuje. Pri nedostatku kosti je zložitejšie stratený zub nahradiť. Často sa susedné zuby začínajú zvažovať do medzery, čo opäť komplikuje situáciu.

Pri menšom počte zubov trvá dlhšie, kým sa jedlo dostatočne rozžuje. Nespracovaná potrava sa horšie trávi, pretože enzýmom v tráviacom systéme trvá dlhšiu dobu, kým rozštiepia proteíny, tuky a cukry na využiteľné látky pre telo. Horšie trávenie má vplyv na celkovú pohodu.

Pri bezzubej čeľusti sa prepadávajú líca dovnútra a pacient vyzerá staršie. Zuby podopierajú hornú a dolnú peru, čo má vplyv na to, ako mlado vyzeráme.

Všeobecne pri medzere o jednom či dvoch zuboch sa preferuje zavedenie implantátu alebo riešenie zubným mostíkom.

Radi vám pomôžeme usmievať sa opäť sebavedomo a prirodzene. Pomôžeme vám vyriešiť medzery medzi zubami dlhodobo a esteticky. Ak chcete zmeniť svoj úsmev, kontaktujte nás prostredníctvom tohto formulára.

Odbornosť a ľudskosť sú u nás na prvom mieste

  • Viac ako 1200 vyšetrených pacientov so spokojným úsmevom ročne
  • 6 rokov skúsenosti s estetickou ale aj všeobecnou stomatológiou
  • Maximálna bezpečnosť a bezbolestnosť pre čo najlepší priebeh vyšetrenia
Získať konzultáciu

Záver

Radi by ste vyzerali mladšie, rýchlejšie sa najedli a opäť sa sebavedomo usmievali? Pacienti sú často nadšení z celkového zlepšenia kvality života, keď začnú nosiť novú protézu. Radi vám pomôžeme vybrať pre vás správny typ zubnej náhrady podľa vašich potrieb. Pri dobrej starostlivosti môžu zubné protézy vydržať veľmi dlho.

kontaktujte NÁS

Posledný krok k zdravšiemu úsmevu

Po odoslaní formulára vás budeme kontaktovať do 24 hodín.

Dentme © 2024 | Všetky práva vyhradené

Ochrana osobných údajovOboznámenie dotknutých osôbZásady používania online identifikátorov

Webová stránka bola vytvorená spoločnosťou Online Launch